venerdì 25 luglio 2014

Eroi della Grande Guerra: Il Gloriosissimo reggimento n. 17 di Lubiana.

 
Foto: Z nami bodo tudi prav posebni gostje: 
slavni 17. pehotni polk Avstro-Ogrske

... imenovan tudi polk »kranjskih Janezov«, ljubljanski polk, domači polk ali tudi sedemnajsti pešpolk, nekateri pa so njegovim vojakom rekli tudi »zibcenarji« (po nemškem izrazu za številko 17), je predstavljal eno od najstarejših enot avstrijske vojske. Ustanovljen je bil že leta 1674, ko se je avstrijski, takrat še rimsko-nemški, cesar Leopold I. moral boriti s četami francoskega kralja Ludvika XIV. V naslednjih stoletjih se je potikal po raznih bojiščih, nazadnje pa je utrujen od spopadov z Napoleonom prišel na slovenska tla. S tem v zvezi se omenja datum 24. julija 1816, ko se je po srečno končanih Napoleonskih vojnah njegov dopolnilni okraj preselil iz Mlade Boleslave na Češkem v Ljubljano. 
Po utrditvi na slovenskih tleh je sodeloval v vseh poglavitnih bojih in spopadih tistega časa. Leta 1848 v Italiji (na Laškem) 1859 pri Solferinu, leta 1866 spet v laško- avstrijski vojni, leta 1878 v Bosni. Do leta 1893 je bil nastanjen v Ljubljani, nato pa so tri njegove bataljone preselili v Celovec, eden pa je ostal v slovenski prestolnici. Ob izbruhu prve svetovne vojne je odrinil na vzhodno bojišče in se spopadal z Rusi, nato pa je bil oktobra 1915 premeščen na položaje ob Soči. Spomladi 1916 pa so ga poslali v Tirole.
Figuranti del gloriosissimo reggimento n. 17 di Lubiana.
 
 
Il reggimento degli Janez, oppure dei "sibzenari" (da siebzehn), diciassette in tedesco. Quando in Galizia seppero del tradimento italiano e dell'invasione delle loro terre, scalpitarono per essere inviati sull'Isonzo, intanto che i fratelli più giovani e gli uomini più anziani si arruolavano volontari per fermare i Lahi. Scrissero pagine gloriose nella resistenza contro l'Italia; non erano i soli ma questi lo erano tutti senza distinzioni, perchè lottavano letteralmente per difendere le loro case, la loro lingua e la loro cultura dalla più vile delle aggressioni.


Di Redazione A.L.T.A.